Apotheek De Maten

Apotheek De Maten

Eglantierlaan 2 7329 AN Apeldoorn Tel:055 5330864

Vraag uw herhaalrecept aan of stel een korte vraag via onze Whatsapp service.

Stuur uw aanvraag naar 06-30783677 (let op nummer is gewijzigd). Vermeld hierbij uw naam, geboortedatum, geneesmiddel of vraag.

 

 

Wij werken samen met Apotheek De Linie en Ooster-Welgelegen.

De bezorging en medicijnrollen voor Apotheek De Linie worden centraal geregeld via Apotheek De Maten

 

Welkom bij Apotheek De Maten

Wij staan met veel plezier voor u klaar en helpen u graag verder. U kunt bij ons terecht voor vragen en advies over uw medicijngebruik. Daarnaast maken wij uw medicijnen klaar en controleren of deze medicijnen passen bij uw persoonlijke gezondheidssituatie.

Actuele informatie

Voor het afhalen van herhaal medicatie dient u in het bezit te zijn van een herhaal recept. Wij verzoeken u dit herhaal recept mee te nemen bij het afhalen van de medicatie.

Vanwege de vele leveringsproblemen in Nederland en personeelstekort in ons team. Duurt het ongeveer 2-3 werkdagen voor uw chronische medicatie klaar ligt. Spoed medicijnen maken wij wel dezelfde dan nog klaar.

Wat kunt u doen om ons te helpen?
- Bestel op tijd. Herhaalmedicijnen die u elke dag gebruikt: 10-20 dagen van te voren bestellen.


- Wacht u alstublieft tot u een afhaalbericht heeft ontvangen, zodat u niet onnodig aan de balie staat of ons belt.

- Als u een vraag heeft kunt u het beste een bericht sturen via WhatsApp De Maten (06-30783677) of ons formulier op de website. 

Inschrijven

  • Schrijf u hier in bij onze apotheek.

Openingstijden

Wij zijn geopend voor onze patiënten tijdens de landelijke staking op 9 en 10 januari 2025. 

Ma 08:30 uur 18:00 uur
Di 08:30 uur 18:00 uur
Wo 08:30 uur 18:00 uur
Do 08:30 uur 18:00 uur
Vr 08:30 uur 18:00 uur
Za Gesloten
Zo Gesloten

 

 

Medische Encyclopedie

Inhoud

desensibilisatie-injectie

Een desensibilisatie-injectie is een middel tegen allergie.

Het wordt gebruikt om allergie te voorkomen, zoals hooikoorts, allergie door insectensteken, langdurig ontstoken neusslijmvlies en ontstoken ogen door allergie.

Wat doet desensibilisatie-injectie en waarbij gebruik ik het?

Allergie

Bij een allergie reageert uw lichaam te sterk op prikkels uit uw omgeving. Bij hooikoorts zijn dit gras- en boompollen. Een allergie kan ook ontstaan door andere prikkels, zoals huisstofmijt, schimmels, huidschilfers van huisdieren, kwallenbeten of insectensteken.

Een allergie kan zich op verschillende manieren en op verschillende plaatsen uiten, vooral in de neus, de ogen, de longen en op de huid.

Verschijnselen
Een door allergie ontstoken neusslijmvlies reageert met niezen, jeuk en een loopneus met waterig slijm. Ontstoken ogen jeuken, zijn rood en voelen branderig aan. Bij hooikoorts is vaak sprake van zowel een ontstoken neus als ontstoken ogen.

Door een allergische reactie van de longen kan benauwdheid, en soms een astma-aanval ontstaan.

De huid reageert met jeuk of met galbulten, ook wel netelroos genoemd.

Behandeling
U kunt tabletten slikken om allergieaanvallen te voorkomen. Helpen deze onvoldoende, dan wordt ook wel ‘immuuntherapie’ toegepast. Hierbij wordt gebruik gemaakt van desensibilisatie-injecties, om u ongevoelig te maken voor een allergische stof. Dit kan plaatsvinden met wekelijkse en later 4- tot 6-wekelijkse injecties van een desensibilisatievloeistof, meestal gedurende drie tot vijf jaar. Dit is een intensieve behandeling, en komt alleen in aanmerking voor mensen waarbij tabletten onvoldoende effect hebben.

Werking 
Desensibilisatie betekent ‘ongevoelig maken’. U krijgt met de vloeistof de prikkel toegediend waarvoor u allergisch bent. Steeds in een grotere hoeveelheid, gedurende 3 tot 5 jaar. Uw lichaam kan dan langzaam aan de prikkel wennen en er na verloop van tijd minder hevig op reageren.
 

Lees meer over allergie . “

Hooikoorts

Hooikoorts is een allergie van neus en ogen, door een te sterke reactie van het lichaam op gras- of boompollen. U kunt hierbij last hebben van niezen, een loopneus met waterig slijm, jeuk aan uw neus en jeukende, rode en branderig aanvoelende ogen.

Hierboven leest u hoe een desensibilisatie-injectie werkt bij allergie.

Lees meer over hooikoorts . “

Langdurig ontstoken neusslijmvlies

Bij een ontstoken neusslijmvlies door allergie heeft u last van een loopneus met waterig slijm, niezen, jeuk en een verstopte neus.

Hierboven leest u hoe een desensibilisatie-injectie werkt bij allergie.

Lees meer over langdurig ontstoken neusslijmvlies . “

Ontstoken ogen door allergie

Bij ontstoken ogen door allergie heeft u last jeuk en een branderig gevoel aan uw ogen.

Hierboven leest u hoe een desensibilisatie-injectie werkt bij allergie.

Lees meer over ontstoken ogen door allergie . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Regelmatig (bij meer dan 30 op de 100 mensen)

  • Hoofdpijn

  • Pijn op de plaats van injectie

  • Roodheid, jeuk, galbulten en zwelling op de plaats van injectie

    Dit is een allergische reactie op de ingespoten vloeistof. Is de roodheid en zwelling heel sterk, dan moet de dosering bij de volgende injectie meestal wat lager zijn dan gepland. Onthoud daarom hoe u op de injectie heeft gereageerd en geef dit aan uw arts door als u voor de volgende injectie komt.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Diverse allergische verschijnselen, zoals u ook van de prikkel zelf kunt krijgen, zoals niezen, irritatie in de keel, loopneus, tranende ogen, huiduitslag, jeuk, galbulten, benauwdheid en zwellingen in het gezicht

    Raadpleeg bij benauwdheid en zwellingen in het gezicht uw arts. Zijn de verschijnselen heel sterk, dan moet de dosering bij de volgende injectie meestal wat lager zijn dan gepland. Onthoud daarom hoe u op de injectie heeft gereageerd en geef dit aan uw arts door als u voor de volgende injectie komt. Heeft u in de week voor de geplande injectie last gehad van een ernstige allergische reactie, koorts of astma-aanval, dan moet u de injectie enkele dagen uitgestellen. Raadpleeg hiervoor uw arts.

  • Vermoeidheid na de injectie

    Dit is meestal binnen 12 uur over.

  • Bulten onder de huid op de plaats van injectie

    Deze bulten verdwijnen meestal binnen 4 maanden.

  • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken, buikpijn of diarree

  • Blozen

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Ernstige allergie met bewusteloosheid. Dit is de reden dat de injectie bij een arts plaatsvindt en u nog een halfuur na de injectie moet blijven. Mensen met astma hebben meer kans op deze ernstige allergische reactie.

    Mensen die aandoeningen hebben waardoor een dergelijke allergische aanval ernstige gevolgen kan hebben, mogen dit middel niet gebruiken. Dit kan uw arts voor u beoordelen.

  • Pijn in de rug of in de gewrichten, duizeligheid, hartkloppingen

  • Griep, gehoorgangontsteking, bloedneus

  • Doof of tintelend gevoel van de huid

  • Acne (vettige huid met puistjes)

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik desensibilisatie-injectie gebruiken met andere medicijnen?

  • Gebruikt u een bètablokker (middel gebruikt bij hart- en vaatziekten, migraine en plankenkoorts)? Raadpleeg uw arts. Het gevaar bestaat dat de behandeling tegen een eventuele ernstige allergische reactie met adrenaline door de bètablokker niet aanslaat. Voorbeelden van veel gebruikte bètablokkers zijn: metoprolol, atenolol en propranolol.
  • Gebruikt u een anti-allergiemiddel, zoals loratadine of cetirizine, of een bijnierschorshormoon (corticosteroid)? Stopt u met een van deze middelen? Houd er dan rekening mee dat u heviger op de desensibilisatievloeistof kunt reageren. Meld voorafgaand aan de injectie aan uw arts dat u gestopt bent met het anti-allergiemiddel.

Meld altijd aan uw arts welke medicijnen u gebruikt, maar ook of u met een van de medicijnen bent gestopt. Dit kan gevolgen hebben voor de behandeling

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Men raadt af met een behandeling te starten tijdens zwangerschap. Was u al lang met de behandeling begonnen, en heeft u geen last van bijwerkingen, dan kunt u deze behandeling wel voortzetten.

Borstvoeding
Over het gebruik van dit middel tijdens borstvoeding zijn geen gegevens bekend. Raadpleeg uw arts.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

De injecties worden door een arts toegediend. Er kunnen allergische reacties optreden. Daarom moet u na de injectie nog een half uur onder controle van de arts blijven.

Wanneer?
De start van de behandeling hangt af van welke allergie u heeft. Begin de behandeling na een periode waarin u het meeste last had van de allergie (dus bij een allergie voor boompollen, ná het boompollenseizoen). Bij allergie voor huisstofmijt of insectensteken kunt u meestal in elk seizoen beginnen.

Hoe lang?
De kuur duurt meestal 3 tot 5 jaar. De klachten zullen gedurende die jaren steeds minder worden.

Als u echter na 2 jaar nog altijd geen verbetering merkt, heeft verder gebruik geen zin. U kunt met de behandeling stoppen als u gedurende meer dan 1 jaar geen last meer heeft gehad van uw allergie.

Terug naar overzicht